Conatus Energy Performance

Så påverkas du som fastighetsägare av EU:s nya energiregler

 

Inom EU pågår den största omställningen inom energianvändning i byggnader någonsin. Nya krav för energiprestanda kommer att ändra spelplanen för alla fastighetsägare men också skapa nya möjligheter.
Conatus energispecialist Ulrika Jardfelt svarar på frågor om hur de nya reglerna påverkar dig och tipsar om hur du bäst kan förbereda dig.

Vad blir den största förändringen för mig som fastighetsägare?
– En stor förändring är att det införs nya krav på energiprestanda. Alla kommersiella fastigheter som tillhör de 16 procent med sämst energiprestanda kommer att vara tvungna att förbättra sig till minst energiklass E till år 2030. De byggnader som hör till de 26 procent sämsta ska förbättra sig till 2033. För bostadshus kommer också tuffa krav som kommer utformas olika i olika EU-länder.
– Samtidigt kommer de 15 procent av fastigheterna med bäst energiprestanda i ett land att klassas som hållbara vilket påverkar det finansiella värdet på dem. EU vill helt enkelt påverka de finansiella flödena så att det ska löna sig att ha hållbara fastigheter.

Vilket regelverk handlar det om?
– Det är två regelverkspaket från EU som påverkar fastighetsägare. Det ena är ett finansregelverk – Direktivet om företagens hållbarhetsredovisning (CSRD), som riktar in sig på att gynna de mest hållbara fastigheterna med bäst energiprestanda. Det andra är ett energiregelverk – Direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) som syftar till att förbättra fastigheter med sämst energiprestanda.
Båda är en del i EU:s Green deal som syftar till att minska utsläppen och beroendet av fossila bränslen.

Hur påverkas jag som fastighetsägare av CSRD?
– Det sätter standarder för hur ett företag ska redovisa hållbarhet. Det går helt enkelt inte att kalla sig för hållbar om man inte uppfyller vissa strikta kriterier för energiprestanda. Med fastigheter som bedöms som hållbara gynnas man genom bättre villkor för lån och försäkringar. Fastigheter med för dålig energiprestanda kommer att betraktas som osäkra investeringar. På så sätt styrs investeringar till mer hållbara fastigheter och driver på en omställning.

Hur påverkas jag som fastighetsägare av EPBD?
– Om din fastighet tillhör de 16 procent som har sämst energiprestanda behöver du agera för att säkerställa att byggnaderna till 2030 når en viss nivå. Hör du till de 26 procents sämsta har du på dig till 2033. Gränsvärdet för vilka som hamnar bland de 16 respektive 26 procents sämsta räknas fram i Boverkets databas med alla byggnaders energiprestanda som de var i januari 2020.

Vad kan jag göra nu?
– Det absolut viktigaste är att ta reda på fastigheternas energiprestanda. Det hittar du i fastighetens energideklaration. Hos Boverket kan du kolla om du behöver agera. Om dina fastigheter behöver göra förbättringar ska du börja så snart som möjligt eftersom regelverken börjar gälla nu och 2030 är inte så långt bort.
– Det positiva är att det inte behöver vara så svårt att göra förbättringar. Det finns många sätt att optimera energiprestandan på en fastighet utan att störa verksamheten och som har kort återbetalningstid. Det gäller bara att ta reda på var möjligheterna finns. Med rätt kompetens går det att hitta skräddarsydda lösningar för att lyfta dina fastigheter. Vi på Conatus är experter på just detta.

Ulrika Jardfelt på Conatus har en gedigen bakgrund inom energianvändning i byggnader, bland annat från SABO och från många år i ledande ställning inom fjärrvärmebranschen.