Nya EU-regler om energiprestanda ställer nya krav på fastighetsägare. Har du koll på vad som gäller?
- Vad är det för EU-regler som kommer?
Det är två regelverkspaket från EU som påverkar fastighetsägare. Det ena är ett finansregelverk – CSRD, som ska gynna de mest hållbara fastigheterna med bäst energiprestanda. Det andra är ett energiregelverk, EPBD, som syftar till att förbättra fastigheter med sämst energiprestanda. - Vad innebär regelverken för mig som fastighetsägare?
Energiprestandan kommer nu att få en mer direkt koppling till värdet. Finansregelverket innebär att fastigheter med en hög energiprestanda och hög energiklass kommer att värderas högre. Fastigheter med låg energiprestanda kommer att värderas lägre och betraktas som osäkra investeringar. EU vill helt enkelt påverka de finansiella flödena så att det lönar sig att ha hållbara fastigheter. - Vilka fastigheter kommer att klassas som bra, respektive dåliga?
Alla kommersiella fastigheter i ett land kommer att jämföras med varandra. Alla fastigheter som tillhör de 16 procent med sämst energiprestanda kommer att vara tvungna att förbättra sig till minst energiklass E till år 2030. De byggnader som hör till de 26 procent sämsta har fram till 2033 att förbättra sig. För bostadshus kommer också tuffa krav som kommer utformas olika i olika EU-länder. - Hur vet jag var mina fastigheter placerar sig?
Gränsvärdet för vilka som hamnar bland de 16, respektive 26 procent, sämsta räknas fram i Boverkets databas med alla byggnaders energiprestanda som de var i januari 2020. - Gynnas jag om min fastighet har en hög energiprestanda?
Ja, de 15 procent av fastigheterna med bäst energiprestanda i ett land klassas som hållbara, vilket påverkar deras finansiella värde. Med hållbara fastigheter gynnas man genom bättre villkor för lån och försäkringar. Samtidigt kommer fastigheter med en dålig energiprestanda att betraktas som osäkra investeringar. På så sätt styrs investeringar till mer hållbara fastigheter och driver på en omställning. - Vad kan jag göra nu?
Det viktigaste är att ta reda på fastigheternas energiprestanda. Det hittar du i fastighetens energideklaration. I Boverket databas kan du kolla var fastigheterna placerar sig och om du behöver agera. Om dina fastigheter behöver göra förbättringar ska du börja så snart som möjligt. Regelverken börjar gälla nu och 2030 är inte så långt bort. - Hur förbättrar jag energiprestandan i min fastighet?
Idag finns smart och effektiv digital teknik för att reda på hur du kan förbättra fastighetens energiprestanda. Många fastigheter har en dold potential, och upptäcker man bara den finns det ofta goda möjligheter att lyfta energiprestandan på ett kostnadseffektivt sätt. - Kommer jag att behöva byta tak eller andra större projekt på grund av nya EU:s regler?
Ofta handlar det om betydligt mindre ingrepp. Det viktiga är att ta reda på vilka möjligheter som finns i just dina fastigheter, tekniskt och ekonomiskt. Erfarenheten visar att många fastighetsägare med ganska små medel kan höja sin energiprestanda ordentligt och därmed säkra eller öka värdet på fastigheterna. - Det har pratats om energieffektivisering tidigare. Vad är skillnaden nu?
Tidigare har fokus varit att spara energi för att sänka energikostnaderna. Nu handlar det om mycket mer än driftnettot. I och med de nya EU-direktiven kommer energiprestandan att bli en viktig del i hur fastigheter värderas av allt från finansiärer, till hyresgäster och köpare.
Den som har koll på regelverket kan agera och minska sina risker. Den som sitter med en fastighetsportfölj med dålig energiklass riskerar både att den tappar i värde och möjligheten till fortsatt finansiering.